Hva sa så folk? Veldig få sa verken det ene eller det andre, men mange tenker nok sitt. Jeg tenker også mitt, skriv Gisle Sørhus.
Hva sa så folk? Veldig få sa verken det ene eller det andre, men mange tenker nok sitt. Jeg tenker også mitt, skriv Gisle Sørhus. FOTO: Vestavind arkiv

Jesus-pinata på langfredag

I fjor følte jeg at jeg hadde tabbet meg ut. Jeg hadde invitert noen venner til utflyttingsfest i påska. For min egen velferds skyld tok jeg den dagen jeg ikke måtte på jobb dagen etterpå.

 

Så kom påska og jeg innså at jeg hadde invitert til fest på langfredag. «Ai, hva vil folk si?» Tenkte jeg. «Ja,ja, vi får kjøre på.»

Mens jeg forberedte meg til festen, fant jeg en uferdig pinata som jeg ville bruke. I min kreative iver etter gode kristelige påsketemaer, landet jeg på Jesus. Så jeg malte et ansikt på pinataen, fant noe kristtorn i hagen til tornekrone, hengte den opp på kjøkkenet og var veldig fornøyd med min Jesus-pinata.

Ateisten fikk gleden av å slå i stykker Jesus-pinataen, og godteri og bibelvers regnet over oss. FOTO: Privat

Dagen etterpå kom jeg på at vi skulle slå i stykker Jesus-pinataen. På langfredag. Dagen da Jesus ble pisket og korsfestet. «Ai, hva vil folk si?!» Tenkte jeg. «Ja,ja, jeg har ikke noe anna valg enn å kjøre på.»

Da festen kom hadde vi det skamgøy. Jeg fant fram en legionærhjelmen og satte på en sang hvor refrenget går «My sin yell, Crucify! Louder than the mob that day». Ateisten fikk gleden av å slå i stykker Jesus-pinataen, og godteri og bibelvers regnet over oss.

Hva sa så folk? Veldig få sa verken det ene eller det andre, men mange tenker nok sitt. Jeg tenker også mitt.

Det føltes litt feil. «Dette kan man ikke gjøre. Ha det gøy med å slå på Jesus for å markere at min synd er den som korsfester han.»

På den andre side er det ikke noe i veien med å ikke være til stede i påskens innhold mens man er på hytta. Eller reise til Syden mens man spøker med «jaja, da herper vi jorden litt til da». Derfor landet jeg på at Jesus-pinata var en fin feiring av langfredag. Det er ærlig om mennesket og dagen.

På langfredag ropes all urett i verden ut, Jesus tar skylden. Min synd pisker og korsfester han. Vi som pisker han får alt godteriet som faller ut når han blir brekt og slått hull på. Hvordan vi reagerer eller bryr oss påvirker ingen ting. Det er Jesu rettferdighet. Langfredagsbudskapet er så sjokkerende og vanskelig å fatte. Guds rettferdighet er så urettferdig. For den handler ikke om hva jeg gjør, men hva Gud gjør.

Du kan vende tilbake til appelsinen og smågodtet, irritert over min respektløse andakt framfor å ta poenget. Gud ble likevel korsfestet for meg og deg. Hans kjærlighet til meg og deg er den samme, og den virker uavhengig av om du morer deg med å slå i stykker en Jesus pinata, er på påskefjellet eller har en andektig og alvorlig kveld. God påske! Jesus elsker deg <3

Gisle Sørhus,
sokneprest i Sveio