Søre Vågen 31. august.
Søre Vågen 31. august. FOTO: Privat

Kvalvåg, ikke Kveldvåg

Når stedsnavn skal uttales, skrives og/eller områdeplasseres, er det av vesentlig interesse for navnets integritet og lytternes/lesernes opplysningsverdi at alt blir formidlet i samsvar med navnets korrekte form og geografiske plassering.

For ei tid tilbake hadde Haugesunds Avis en samtale med en profilert haugesunder som uttalte at hans favoritt sommersted var på Kveldvåg, og HA plasserte dette sommerstedet på Våga i Sveio.

Denne varianten av Kvalvåg-navnet har jeg hørt flere sommerbeboere til Kvalvågen benytter, men det er første gang jeg ser at Kvalvåg er stedsplassert på Våga.

Våga er et sted en god kilometer lenger nord i Ålfjordens forgreininger, enn Kvalvåg. Blant de fastboende, med røtter i området, finner vi flere familier med navnene Kvalvåg og Kvalvågnes.

At hytteeiere og andre sommergjester begynte å finne indre Ålfjorden som rekreasjonsområde er forståelig. Men det vises liten respekt for lokalbefolkningen og navnebærerne at denne typen fjollete uttale og omskriving fortsatt formidles.

Med sommersted med strandlinje mot Kvalvågen, eller ei hytte med utsikt over det samme området, bør du vite hvor du oppholder deg, slik at du kan formidle det korrekt videre. Kveldvåg, med uttaleformen kvellvåg bør strykes fra alles bevissthet og bruk!

Han Helge Kvalvåg (bedre kjent som Hilje) sto en fin sommerdag på kaien utenfor krambua til Torkel Rosenberg. Fjorden var blank med stille solreflekser da ei ferierende sommerfrue fra Haugesund ville slå av en prat med en stedets mann:
«Åja, om sommeren er det vakkert her inne på Kvellvåg»
Hilje glytta bort på frua og svarte rolig: «Ja, de´ e´ fint her inne, men eg veit ´kje om du og eg e´ på same plassen».

Victor Carlsen jr.
Skånevik