Tur 7
FOTO: PrivatBilde 1 av 9
Tur 6
FOTO: PrivatBilde 2 av 9
Tur 5
FOTO: PrivatBilde 3 av 9
Tur 4
FOTO: PrivatBilde 4 av 9
Tur 3
FOTO: PrivatBilde 5 av 9
Tur 2
FOTO: PrivatBilde 6 av 9
Tur 1
FOTO: PrivatBilde 7 av 9
Kompasskurs
FOTO: PrivatBilde 8 av 9
Grotte 2
FOTO: PrivatBilde 9 av 9

Telttur til Haukeli med Barnas Turlag Sveio

12 barn i alderen 4 til 12 år, og nesten like mange voksne, stilte forventningsfulle til turstart ved Haukeliseter fjellstue fredag ettermiddag, 18. september. Tåkedis og lavt skydekke fulgte oss tett helt hjemmefra Sveio, men akkurat som Yr hadde lovet på forhånd var det en stor, solfylt åpning i skydekket over Haukelisetra.

Første etappe bød på bratt stigning opp fra setra i retning mot Mannevatn. I underkant av to kilometer og 200 høydemeter gikk likevel overraskende greit med tung oppakning. I lys fra hodelykter kom de siste teltene på plass, og de aller fleste krøp søvnig ned i varme soveposer etter litt kveldsmat og eventyr. En lang fredag for mange.

Lørdag morgen kom sola for fullt og varmet teltduken allerede før frokost. Etter litt fiske og pakking av telt stod alle klar med sekk på ryggen presis klokken halv 11. Før avgang ble det også tid til litt kursing i bruk av kart og kompass, repetisjon for flere av barna som har vært med på tidligere turer. Marsjen frem til lørdagens teltplass var rundt tre kilometer på god, tørr sti og gikk som en lek. Alle hadde på forhånd fått utdelt kart for turen og kunne selv følge med på hvor vi var i forhold til terreng og vann langs ruta. Kompasskursen ble satt ut av barna selv og fulgt til punkt og prikke. Oppsetting av telt gikk denne gang i rekordfart. Mulig dagslys og erfaring fra kvelden før bidro til det. To av barna hadde med eget telt som de selv monterte etter å ha prøvd ut alle mulige og umulige «tomter» rundt leiren.

Grottebesøk – her var det trangt! FOTO: Privat

Rundt klokken halv to var lunsjen fortært, sekkene pakket lette og hele gruppa stod klar for grottejakt. Hermodshola lå rundt 1,5 times gange videre innover stien og like oppunder nutens toppunkt. Med god hjelp fra både kart og kompass fant vi til slutt røysa som skjulte grotta. Inngangen til grotta var svært trang, så både voksne og barn fikk kjenne at pulsen steg litt ekstra under det besøket. Tilbake i leiren rundt klokka seks gikk det ikke mange minuttene før alskens gode middagslukter bredte seg. Selv med 8-9 kilometer og flere hundre høydemeter i bena var det ingenting som tydet på at barna var slitne. Gjemsel bak fjelltopper, bygging av demninger, 1-2-3 rødt lys på snøflekken bak leiren og fisking fortsatte utover kvelden til sola gikk ned, og enda litt til i lyset fra ivrige hodelykter. Det flotte høstværet var nok en medvirkende årsak til akkurat det. Lørdagsnatta ble kaldere enn forrige natt og stort sett alle himmelens stjerner lyste ned på oss.

Søndag morgen gikk med til frokost, kaffedrøs i sola og pakking av leir. Kvart over 11 stod alle klare med sekk på ryggen, klar for retur mot Haukeliseter. I underkant av 5 kilometer på den samme gode sti som vi fulgte inn i området. Turen tilbake gikk raskt, nå hadde vi jo erfaring med de tunge sekkene og viste veien. En lett bris rett imot hindret overoppheting. Den siste bakken ned til Haukeliseter er bratt med mye løs stein, vi tok oss derfor god tid ned til bilene. Kl 14 satte vi oss i bilene med kurs mot lavlandet og med hodet fullt av gode minner og nye bekjentskaper. Takk for turen og velkommen tilbake.

I gang igjen med aktiviteter

Turåret 2020 har vært temmelig spesielt og vi har dessverre måttet gjøre om på, og avlyse flere av våre aktiviteter. Med teltturen på Haukeli er vi nå i gang igjen med våre aktiviteter, men følger de anbefalinger og råd som til enhver tid gjelder. Både med hensyn til beredskap, kursing, avstander og antall deltakere.  Av gjenstående aktiviteter har vi planlagt kanotur på Hinderlidvatnet i oktober, pizzatur til Bjellandselva i november og juleavslutning i desember. Følg Facebook siden vår for mer informasjon og påmelding.

Jan Otto Hovland Johannessen
Barnas Turlag Sveio