Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. FOTO: Kunnskapsdepartementet / Marte Garmann

3 av 4 fekk læreplass i 2020

Nye tal viser at det berre var 2 prosent færre søkarar som fekk læreplass i 2020 samanlikna med året før. – Dette viser at tiltaket til regjeringa for lærlingar under koronapandemien har fungert, seier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Under pandemien har regjeringa sett i gang ei rekke tiltak for lærlingane.
–  Det er veldig bra å registrera at tiltaka har fått betyding. Utan desse tiltaka hadde det truleg vore enda fleire som hadde vorte permitterte og færre søkarar hadde fått læreplass, seier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i ei pressemelding frå Kunnskapsdepartementet.

I vår blei det gjennom Utdanningsløftet løyvd 350 millionar kroner til tiltak for lærlingar. Det omfattar 175 millionar kroner som fylkeskommunane kunne bruka til å rekruttera lærebedrifter eller andre stimuleringstiltak for hardt ramma lærefag. Sidan situasjonen for lærlingane framleis er usikker, vil det vera tiltak også i 2021.

Svak nedgang

28 800 elevar søkte om å få læreplass i fjor. Ved utgangen av 2020 hadde 76 prosent fått plass. Det er ein nedgang på to prosent frå 2019 som svarer til 460 yrkesfagelevar. Sjølv om det var ein nedgang i alle utdanningsprogram, er den ikkje overraskande størst i restaurant- og matfag. Det viser nye tal frå Utdanningsdirektoratet (Udir).

I tillegg fekk 3 prosent av søkarane ein opplæringskontrakt med ei bedrift. Dette er kontraktar med mål om kompetanse på et lågare nivå enn fag- og svennebrev. Vidare starta 4,5 prosent fagopplæring i skulen, ein liten auke frå året før. Dette er et tilbod for dei som ikkje får læreplass.

– Regjeringa har ei stor satsing på yrkesfag og lærlingar, men me er ikkje i mål. Framleis er det for mange som slit med å fullføra opplæringa, eller som ikkje får tilbod om læreplass. Derfor skal me denne våren legga fram ei ny stortingsmelding om vidaregåande opplæring. Her skal vi sjå på korleis vi kan få endå fleire til å få ein læreplass for å oppnå relevant yrkeskompetanse og erfaring, seier Melby.

Mange permitterte lærlingar

Under koronapandemien har mange lærlingar vore heilt eller delvis permittert. I januar er det litt over 400 lærlingar som er permitterte. Det er betydeleg færre enn i april då 4 400 var permitterte, men ei tredobling samanlikna med tala frå midten av november. Dette har samanheng med at smitteverntiltakene er skjerpa.

Nesten 80 prosent av dykk permitterte lærlingane er frå utdanningsprogrammet restaurant og matfag.

– Det viktigaste no er å sørga for at flest mogleg skal få ein læreplass og at de som har ein læreplass får behalda han. Det er mange lærlingar som har det tøft, og eg skal gjera det eg kan for at lærlingane skal komma seg gjennom dette, seier Melby.
Fleire tal på korleis koronapandemien har påverka situasjonen for lærlingane kjem seinare i vinter