Tysdag var det oppstartsmøte med foreldre for medlemmer i Lid 4H. Grunna restriksjonar blei møtet halde utandørs.
Tysdag var det oppstartsmøte med foreldre for medlemmer i Lid 4H. Grunna restriksjonar blei møtet halde utandørs. FOTO: Irene Flatnes Haldin

Til dei folkevalgte i Sveio kommune

Styret i Lid Grendalag fikk et tips om saken angående salg av kommunale eiendommer i Sveio, og at den skulle opp i formannskapsmøte 08.02.21. Vi stiller oss undrende til måten dette blir gjort på, og hvorfor vi ikke har fått informasjon om dette som angår oss, og vil få store konsekvenser for vårt grendahus. Vi oppfordrer politikerne til å ta bort Lid skule fra listen. 

Bakgrunn: Det er nå 7 år siden Lid skule ble nedlagt. Kampen for å beholde skolen startet helt tilbake i 1998, og var gjennom flere nedleggingsrunder i årene frem til 2014. Dette var en problematikk elever, foreldre/foresatt og ansatte måtte forholde seg til, og bruke tid og krefter på gjennom mange år.  Siste skoledag før sommeren i 2014 gikk elevene ut dørene på Lid skole for aller siste gang. Et kapittel i bygdehistorien vår var over. Skoletilbudet som hadde vært i Lid-krinsen helt fra midten på 1800-tallet var historie. 

Da skolen som var det sentrale samlingspunktet i bygda var borte, ble grendahuset et enda viktigere samlingspunkt enn før. Andelslaget Lid Grendalag ble stiftet på midten av 1980-tallet og har vært i drift fra den tid. Andelslaget har hatt ansvar for drifta av grendahuset. Grendahuskomiteen har hatt mange ulike typer tilstellinger og dugnader opp gjennom årene. Komiteen har ansvaret for 17. mai-feiringa hvert år (ca. 300 personer) og er med å lage til julemarked i desember (ca. 150 personer). Rengjøring av hall, kjøkken og toaletter etter bruk drives på dugnad. 

Uteområdet blir ordnet på dugnad hver vår, da er det også nedvask inne. Kommunen har ikke utgifter til renovasjon, da alle som bruker som huset må ta med sitt eget avfall. Det er lagt ned mange dugnadstimer for å kunne oppgradere kjøkkenet som var planlagt renovert våren 2020 med ble utsatt på grunn av COVID-19 situasjonen.

Grendahuset er et viktig samlingspunktet for mange barn og unge i ulike lag og organisasjoner. 

  • Lid 4H (30 medlemmer) har fra starten i 1978 hatt sine møter og arrangement her. I 2018 pusset medlemmer av klubben opp klubbrommet med midler fra Vigdar grunneigarlag. Arbeidsstova (32 medlemmer) har brukt grendahuset/skolen til kunst og håndverksaktiviteter heilt siden 1990.
  • Trimgruppe 1
  • Trimgruppe 2
  • Sveio IL /fotball
  • Sveio skolekorps
  • Sveio drill
  • Innebandygruppe
  • Bråtveit barnehage 
  • Ballbingen er i bruk hver ettermiddag og barnefamilier bruker skoleplassen til lek og kos.
  • Grendahuset er i bruk alle ettermiddager/kvelder i uken, med unntak av fredag og lørdag, men blir da brukt av andelslagets medlemmer og andre til ulike arrangement
  • Møterommet blir mye brukt andre organisasjoner tilknyttet Lid og Sveio til møtevirksomhet.

Viktige fakta: Høst/vinter 2019 ble skolen benyttet som en egen avdeling under Sveio skule. Bygget har også stått på listen over aktuelle bygg i forbindelse med flyktningkrisen for noen år siden. 

Lid skules idrettshall er bygd på finansiering fra tippemidler. I sakspapirene dras det frem hvordan en kan kompensere for eventuell tilbakebetaling av resterende tippemidler, for å kunne selge eiendommen. Men som alle vet så innebærer andelen av det total-regnestykket 1/3 dugnad. Denne dugnaden var det andelseierne i grendalaget som stod for under bygging av hallen. Grendalagets utstyr ble fritt disponert av skolen, i skoletiden og på arrangementer i regi av skolen på ettermiddag/kveld.

Sveio kommune har krav om å drifte idrettshallen, gratis for alle typer idrett i kommunen. Da skolen ble lagt ned måtte grendalaget gå inn og overta kommunens ansvar for lovpålagte oppgaver, som rengjøring og administrasjon av hallen. Flere ganger ble saken diskutert med administrasjonen uten at det ble en løsning.

Sveio kommune har også takket nei til en stor aktør som ville leie bygget. Politiet hadde ønske om å lage et treningssenter på Lid skule. I tillegg har flere mindre aktører hatt et ønske om å leie skoledelen av bygget. Dette ville vært kjærkomne inntekter for Sveio kommune.  Lid skule har også blitt vurdert brukt ved ombygging av Sveio skule og andre kommunale bygg. 

Når vi ser på hvor mye bygget blir brukt, til egen aktivitet og gratis idrett for barn, unge og voksne så er fakta følgende:

  • Ca. 150-200 personer er aktive på Lid
  • Ca. 60% av tiden er bygget i bruk hver uke.
  • Snittkostnad for kommunen (hovedsakelig strøm) er 130.000,- pr år
  • Snittkostnaden pr. aktive deltaker blir da kr 650 til 900 pr år! 

Grendalaget på Lid vil oppfordre politikerne til å slette Lid skule fra listen og be administrasjonen se på finansieringsløsninger rundt utleie av lokalene. Dette vil bidra til inntekter som kan rettferdiggjøre nødvendig vedlikehold og vil videreføre det gode tilbudet til lag og idrett i Sveio. Alle vet at Vigdartun og gymsalen på Sveio skule er fullbooket og at det er nødvendig med prioritering av lag og tilrettelegging for aktiviteter for barn og unge. Spesielt viktig er det å ha et godt tilbud til dei som ikke driver med sportslige fritidsaktiviteter. 

Vi vil beholde grendahuset vårt, det er vårt nærmiljøanlegg, og vi mener det må være i kommunens interesse at det i årene som kommer forsetter å være aktivitet på bygget og lys i vinduene. Det har stor betydning for små og store både i Lid-krinsen, men også for mange andre i kommunen. Det handler om å legge til rette for positiv aktivitet og et godt nærmiljø i bygda vår. 

Kristoffer Øygarden, Roe Tverrå, Lilly Helland, Olav Magne Olsen, Harald Våga og Inger Emilie Panayiotou
Representanter for styret i Andelslaget Lid Grendahus