Økte helseforskjeller er gift for samfunnet og vår bærekraft. Motgiften ligger i hvordan vi former samfunnet til gode for alle, skriv Tove Elise Madland pg Even Røed. FOTO: STORTINGET
Økte helseforskjeller er gift for samfunnet og vår bærekraft. Motgiften ligger i hvordan vi former samfunnet til gode for alle, skriv Tove Elise Madland pg Even Røed. FOTO: STORTINGET FOTO: Stortinget

«Vi kan ikke akseptere 14 års forskjell i levealder»

Norge står overfor økende sosial ulikhet i helse, som har bygget seg opp gjennom en årrekke. Det er dramatisk. Lommebok og utdanning bestemmer i enda større grad enn tidligere hvor lenge man kan forvente å få leve, og med hvor mye sykdom, smerte og lidelse.

Forskjellene følger ressursene. Jo mer ressurser, jo bedre helse. De med lengst utdanning lever i snitt fem til seks år lenger og har bedre helse enn de med kort utdanning. Det er 14 års forskjell i levealder mellom den 1% rikeste og 1% fattigste i Norge.

Det er grunnleggende urettferdig at de som trekker de korteste stråene fra fødsel av også skal ta den største byrden av sykdom, nedsatt livskvalitet og forkortet levealder. Vi vet at god og dårlig helse følger sosial arv, og at helseutsiktene formes allerede i barneårene.

Dette viser hvor feilslått det at folkehelsefeltet i altfor lang tid har vært preget av den enkeltes ansvar for å ta vare på egen helse, individualisering og moralisering – samtidig som kommersielle krefter og omgivelsene våre er innrettet mot helt andre mål enn å fremme god helse. Vi vet at det mest effektive vi kan gjøre for å løfte folkehelsen og redusere de sosiale helseforskjellene er iverksette brede strukturelle tiltak som kommer alle til gode. Det er her løsningen ligger. Likevel har dette blitt underkommunisert og underprioritert av høyreregjeringen gjennom deres åtte år ved roret.

Regjeringen fremmer denne uken en historisk folkehelsemelding «Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller». Vår folkehelsesatsing handler først og fremst å skape gode levekår for alle – men også å få på plass tiltak rettet mot kosthold, fysisk aktivitet, tobakk, slik at muligheten til å leve sunne liv gis til alle, uavhengig av sosial bakgrunn. Det dreier seg blant annet om å stramme inn markedsføring av usunne produkter, skolemat, beskyttelse mot tobakksbruk, og tilrettelegging for mer aktivitet i hverdagen. Og alle landets kommuner skal få hjelp til å styrke og prioritere det forebyggende arbeidet i sine lokalsamfunn.

Økte helseforskjeller er gift for samfunnet og vår bærekraft. Motgiften ligger i hvordan vi former samfunnet til gode for alle. Det er folkehelsemeldingens aller viktigste budskap.

Even Røed og Tove Elise Madland,
stortingsrepresentanter for Arbeiderpartiet