For tredje året på rad er ekteparet Rita og Ivar Vågshaug fra Valevåg på den nordligste kysten av Finnmark for å drive fiske.
For tredje året på rad er ekteparet Rita og Ivar Vågshaug fra Valevåg på den nordligste kysten av Finnmark for å drive fiske. FOTO: Geir Johansen

Fisker torsk i Finnmark

I tre år på rad har ekteparet Rita og Ivar Vågshaug reist opp til den aller nordligste kysten av Finnmark for å fiske torsk. Det stortrives de med.

I mars lastet de båten som de benytter opp på tilhengeren i Valevåg, og så kjørte Ivar bilen med henger i hele 2.400 kilometer opp til Nordvågen i Finnmark. Fiskeværet Nordvågen ligger i Nordkapp kommune, som er landets nordligste kommune, på 71 grader nord.

Ivar ankom Nordvågen 18. mars. Ti dager etter kom Rita.

– De to andre årene vi har gjort dette har jeg kjørt sammen med ham. I år var det helseproblemer som gjorde at jeg ikke kunne følge med. Neste år regner jeg med at vi igjen kjører ilag, sier Rita.

Godt kjent

Ivar Vågshaug står og tar seg en røyk utenfor leiligheten som ekteparet leier av fiskebedriften Nordvågen AS. Han inviterer inn hvor hans kone, Rita Vågshaug, befinner seg. Ivar (64) kommer fra Bokn i Rogaland, mens Rita (48) er fra Bømlo. Nå bor ekteparet i Valevåg. De har vært gift i fem år, og kjøpte seg hus og flyttet til Sveio i mars i fjor.

Med denne åpne båten har de nå fisket 7.700 kilo med torsk denne våren. I midten av mai drar de sørover igjen. Foto: Geir Johansen

– Jeg er godt kjent i hele Finnmark. Jeg kom først hit i 1974, da jeg var på loddefiske. Jeg har deltatt i flere former for fiske her oppe; også på sildefiske som pågikk den gangen. Jeg har en spesiell forkjærlighet for Finnmark, for folket her og for naturen. Derfor kommer jeg opp år etter år for å drive fiske, sier Ivar.

Lærte av bestefaren

Rita forteller at hun har hatt forskjellig arbeid opp gjennom årene; innbefattet mye tungt fysisk arbeid. Hun ble erklært ufør i 2009.

– Fiske var ikke helt fremmed for meg da jeg ble sammen med Ivar. Min bestefar pleide å ta meg ut i båt, og han lærte meg å fiske. Ut fra dette falt det bare naturlig at jeg ble med Ivar når han også ville dra nordover for å fiske, sier Rita.

– Det var nå egentlig Arve Engdahl, en gammel kjenning av meg som bor her i Nordvågen, som lokket oss akkurat hit for å fiske. Dette er tredje våren vi er her oppe, og vi bare stortrives, sier Ivar. – Det må bare oppleves. Det er så godt å være ute i den friske lufta her, og torsken er av en helt annen størrelse og kvalitet enn den vi får sørpå, sier Rita ivrig.

De to bare elsker fiskerlivet. I juli drar de til Erfjord i Ryfylke for å fiske leppefisk i tre måneder. Foto: Geir Johansen

7.700 kilo

Den åpne båten som de fisker med bærer navnet «Rita V». De har fisket opp sin kvote på 7.700 kilo torsk, og de fisker nå på noen få hundre kilo som de får i bonuskvote. I midten av mai drar de sørover igjen.

– Det blir jo noen kroner av torsken vi fisker, men det viktigste for oss er de gode opplevelsene vi får gjennom å drive fiske her. Vi er sammen med flotte folk i fiskerimiljøet, og vi blir veldig godt mottatt av de dyktige driverne av  fiskebedriften Nordvågen AS. Vi får holde på i den aller beste tiden; når lyset her oppe vender tilbake og det blir lyst døgnet rundt. Da er det bare herlig å drive fiske, fastslår Ivar.

Leppefisk

De to er imidlertid ikke ferdige med fisking for i år. I juni, juli og august drar de til Erfjord i Ryfylke for å fiske leppefisk, som benyttes for å fjerne lus innen oppdrettsnæringen. Mens de er der bor de i bobåten, en Kragerø 32.

– Å fiske er rett og slett en viktig del av livet vårt. Så lenge som vi har helse til det, vil vi dra opp til Nordvågen og fiske om våren, sier Rita bestemt.