Åse Marie Økland driv butikken i Auklandshamn.
Åse Marie Økland driv butikken i Auklandshamn. FOTO: Kari Nilsdatter Haukås

Høyringsuttalelse ang. nedlegging av Auklandshamn skule

Vi har nå sett at det er ny sak angående mulighet om nedlegging av Auklandshamn skule. Eller om skule struktur. Dette er en sak som blir snakket om daglig her på vår butikk i Auklandshamn.

Det er en sak som berører mange. Det gjelder for de fastboende, de som har hytte som tenker på å flytte fast her til, og de nye som ser seg etter nytt hjem. Vi har hatt i løpet av det siste året en stor innrykk av yngre folk som har flyttet til bygda også noen eldre. Dette syntes vi er så kjekt. Vi ser også at det er en god del planer angående tomter her ute og. Dette blir også bra som vil også hjelpe med å øke folketall og elevtall her etter hvert.

På Fagerland jobbes det med å klargjøre 35 tomter, det er en felt som jobbes med ca 12 tomter (Sampson), også bak om Ospehaugen er det en felt som kommunen har men har ikke åpnet for salg. Vi håper inderlig at kommunen kan få de klargjort for salg. Da det har vært stor manko på selve tomter her i bygda. Når folk flytter her ute er det ofte med en drøm av å bygge seg eget bolig, ikke overta en gammelt hus som må pusses opp.

Vi på butikken ser at folk er bekymret. Vi hører at de ønsker at dere i kommunen skal huske at vi har en kommune som streker seg over et stort areal. Her gjelder det å kunne gjøre hele kommunen attraktivt, ikke bare sentrum. Det er nå vel og bra at mye skjer i sentrum, men vi er mange som bor lengre vekke som trenger også å kunne ha et godt miljø for både skule, butikk, arbeidsplasser, lag og organisasjoner. Når vi ser at vi har mange kunder som handler når de henter unger, eller til og med før skulen så sier det seg selv at den handelen vil også forsvinne.   Her har vi jobbet hardt og står på for å samarbeide til å vise hvor flott vi har det i bygda vår.  Men det er ikke tvil om at glansen forsvinner når skulen evt blir nedlagt. Her har vi et flott skule som er oppgradert og er veldig bra. Ifølge evalueringen så kom Auklandshamn skule bra ut.

Vi håper inderlig at vi får beholde vår fantastisk skule. Vi hører også hvor urolige folk er når det er snakk om å dele elevene og sender noen til Sveio, og resten til Førde. Tanken på å dele de ungene i to grupper er så sårt. Her har de hatt det så bra sammen på Auklandshamn Skule.

Vi her på butikken jobber hardt og står på. Vi åpner dørene veldig tidlig i tilfelle noen unger trenger en plass å være før skulen. Vi har unger som kommer etter skulen til å spille, eller jobbe med lekser, eller møter venner. Før Covid hadde vi gratis barnekino hver lørdag, også Torsdagsklubben for pensjonister. Men mye har forandret seg siden Covid kom. Men vi satser på å starte opp igjen når det lar seg gjøre og det er mer kontroll og vaksine til alle.

Men inn til det skjer så står vi på for bygda våres. Vi leverer varer til de eldre og etter behov. Alt dette gjør vi med glede. Men vi aner ikke hvordan det blir når evt. skulen blir nedlagt. Dette er noe som bekymrer oss og de her ute. Særlig med konsekvenser om hvordan det vil gå med butikken.  Også verdien på husene vil også gå ned med nedlegging av evt skule, og evt butikk. Til å være en attraktiv plass å bo må kommunen også være med på laget. Dere har jobbet hardt på Rophus, sentrum, Førde og Valevåg.  Men nå kunne vi tenkt at dere så også oss.  Vi er her, vi er viktig.   Det er ikke bare sentrum som skal bety noe for kommunen.

Skal vi bare være en plass folk kjører forbi eller skal vi være en plass folk ønsker å bo. Nærheten til Skule og butikk er utrolig viktig når folk skal ta store valg angående hvor de vil bo. Dere ønsker at elev tallet skal vokse.  Men da må dere også være med å huske at vi er her. Vi er glad i bygda vår og ønsker at det skal være attraktiv på tross at vi ikke bor i sentrum. Ja til levende bygder, og ja til Auklandshamn skule!

Åse Marie Økland
Auklandshamn handel/ Nærbutikken Auklandshamn