Lokalpolitikerne som gjentar i kor etter SVV at «dette blir den vanskeligste avgjørelsen vi tar i vår periode», får ikke bestemme hvilken veitrasé som skal brukes, så langt de ikke er enige med anbefalingen fra SVV, skriver Monica Skaten. Bildet er fra videoen som ble presentert på folkemøtet.
Lokalpolitikerne som gjentar i kor etter SVV at «dette blir den vanskeligste avgjørelsen vi tar i vår periode», får ikke bestemme hvilken veitrasé som skal brukes, så langt de ikke er enige med anbefalingen fra SVV, skriver Monica Skaten. Bildet er fra videoen som ble presentert på folkemøtet. FOTO: Thomas Vallestad Drageset

«Eventyrstund i regi av Statens vegvesen i Førde samfunnshus»

På tirsdag (14.11) var det duka for eventyrstund i Førde samfunnshus. Her fikk vi høre om de to ferjesambanda som snart skulle utløyses av prosjektene Rogfast og Hordfast. En sverm av trafikk vil gå igjennom Sveio kommune. Dagens infrastruktur vil kapitulere innen få dager. Heldigvis har Statens vegvesen (SVV) startet arbeidet med firefelts-motorvei som vil føre oss inn i ei bærekraftig framtid.

En skal ikke motsi et slikt fremtidsretta prakteksemplar av et samferdselsprosjekt. Sveibu bør ikke tenke på seg selv, men barna våre som kommer til å flykte til «motorvegs-mekka» Østlandet, dersom vi ikke handler nå. Tenk bare på fordelene når oljeserviceselskapene Aker Solutions på Stord og Aibel i Haugesund kan sende sine arbeidere mellom seg på kortere tid – det er bærekraftig det! Dette er en «ønsket politisk utvikling« for «en annen type samfunn», kom flere ganger enn publikum kunne telle.

Det fine med eventyr, diskurser, eller hva du ønsker å kalle det, er at dersom du pirker litt i retorikken, eller ikke godtar at det bare finnes en løsning, så står ikke solskinnshistorien så stødig. Det viser seg at SVV skal utrede en mindre inngripende vei. Det kommer en rapport om det.

Lokalpolitikerne som gjentar i kor etter SVV at «dette blir den vanskeligste avgjørelsen vi tar i vår periode», får ikke bestemme hvilken veitrasé som skal brukes, så langt de ikke er enige med anbefalingen fra SVV. Det vil helt klart bli vanskelig for våre politikere, ikke fordi de kommer til å få reelle valg – men fordi de må være med på å utslette natur, kulturminner og nabolag.

Takk for eventyrstund SVV. Lykke til i Tysvær og Bokn. Kanskje gjennomsnittsalderen på de oppmøte er lav der? Hvis ikke så tror jeg det vil svare seg med et informasjonsmøte uten vitser på bekostning av naboene som «bare» får motorvei gjennom garasjen sin.

Bærekraftig helsing (vi kan kalle alt bærekraft nå, sant?),

Monica Skaten,
samfunnsviter og for ordens skyld med adresse Middagshaugen