Dame med historie: Gallionsfiguren vekker interesse og beundring. Ho er då også både majestetisk og vakker. Lengar ho mot dei sju hav kor ho segla i sin ungdom? Eller mot Førde kor ho høyrde heime?
Dame med historie: Gallionsfiguren vekker interesse og beundring. Ho er då også både majestetisk og vakker. Lengar ho mot dei sju hav kor ho segla i sin ungdom? Eller mot Førde kor ho høyrde heime? FOTO: Arkiv 2007 Kari Nilsdatter Haukås

Gallionsfiguren fra Førde

«Dama fra Førde» ble gitt Sunnhordland museum på ettersommaren 1963. Årsaken var at gallionsfiguren trengte mer vedlikehold enn mor og far kunne klare, på grunn av far, Thorleiv Wegner Simonsen sin sykdom.

Far, mor, Bergljot Hagen Simonsen, og jeg, satt og drakk kaffe foran kjøkkenvinduet og snakka om dette. Far fortalte at han en dag hadde truffet naboen, lærer Sydnes, på veien, og at de da hadde snakka om gallionsfiguren. Far og mor hadde hatt den nye skolen i tankene. Kanskje den kunne passe der?

Men et par dager senere traff far arkitekt Vårdal Lunde nede ved sjøen, og han begynte å snakke om gallionsfiguren.

Far og mor måtte gi figuren til Sunnhordland museum, det var mye mer fordelaktig. Så ble det slik, men mor og far likte det egentlig ikke.

For 3.000 kroner fikk Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) navn og reklame til nær sagt evig tid. De pengene hadde det sikkert vært greit nok for mor og far å betale, men de ble ikke spurt. Noe helt annet var det å gå i gang med noe de ikke visste prisen på slik situasjonen var for far og mor den gangen.

For meg var det en vond opplevelse da jeg besøkte museet i 1972. Følte at mor og far ble utnytta i en vanskelig situasjon.

Marie Simonsen (f. 1928)
5750 Odda