Tar du med deg disse rådene, sikrer du en magisk julefeiring for både store og små, skriver Ragnhild Kaski.
Tar du med deg disse rådene, sikrer du en magisk julefeiring for både store og små, skriver Ragnhild Kaski. FOTO: Gundersenogmeg

«Ta med deg disse rådene inn i julen»

Har du tenkt over drikkevanene dine i julen? Av-og-til har utarbeidet seks råd til deg som skal være sammen med barn i julen.

Endelig er julen her. Med tid for ettertanke, god mat og masse tid sammen. Og for mange er alkohol en sentral del av denne miksen gjennom hele desember. Dessverre kan det gå på bekostning av julekosen til de aller minste.

Akkurat nå er det mange barn som gruer seg til julefeiringen. For i Norge vokser hele 90.000 barn opp med en mamma eller pappa som drikker for mye alkohol. I tillegg kommer alle de barna som har foreldre som vanligvis ikke drikker på en problematisk måte – men som innimellom gjør det likevel. Og i jula kan drikkeanledningene bli vel mange, og «innimellom» kan skje oftere.

Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til hvor grensa går. For barn merker at du har drukket alkohol tidligere enn du tror.

Maks to glass sammen med barna i julen

Hvert år spør Av-og-til barn og ungdom hvordan de opplever voksnes alkoholbruk. På spørsmål om hvor mye som er greit, svarer de fleste null, ett eller maks to glass når de er sammen med dem.

Alle barn er forskjellige, men felles for de fleste er at de ønsker seg foreldre som oppfører seg akkurat slik de pleier. Også i julen.

Derfor vil vi komme med noen råd til alle som skal feire jul sammen med barn:

  • Drikk null, ett eller maks to glass når du er sammen med barn.
  • Ha flest dager uten alkohol.
  • Bli enige med andre voksne om hvordan dere skal håndtere alkohol når barn er til stede.
  • Husk at barn påvirkes før du gjør det.
  • Morgendagens planer blir hyggeligere for deg og barna når du er i god form.
  • Vær bevisst på mengden alkohol du kjøper inn til julefeiringen, husk alkoholfrie alternativer.

Tar du med deg disse rådene, sikrer du en magisk julefeiring for både store og små. Vi ønsker dere alle en riktig god jul!

Ragnhild Kaski,
generalsekretær i Av-og-til